SPINDLAR

Spindlar är ryggradslösa rovdjur med två kroppssegment, åtta ben, inga tuggande mundelar och inga vingar. De ses ofta, av misstag, som insekter av allmänheten, men är det inte. Spindlar hör till ordningen Araneae, en av flera inom den större klassen arachnider, en grupp som också innehåller skorpioner, gisselskorpioner, kvalster, fästingar och lockespindlar. Studiet av spindlar kallas araknologi.

 

Alla spindlar producerar silke, en tunn och stark proteinsträng från spinnvårtorna som oftast kan hittas i änden av bakkroppen. Flera arter använder silket för att fånga insekter i spindelnät, men det finns också många spindlar som jagar fritt utan hjälp av nät. Silket kan bland annat även användas som hjälp för att klättra, som material för bon, äggsäckar och för att vira in byten.

Samtliga ungefär 30 000 kända spindelarter, utom de i familjerna Uloboridae och Holarchaeidae samt underordningen Mesothelae (tillsammans ungefär 350 arter), kan injicera gift för att skydda sig själva eller för att döda och bryta ner byten. Men endast ungefär 200 arter har gift starkt nog för att skapa hälsoproblem för människor.[1] Flera större arter har bett som kan vara tämligen smärtsamma men som inte orsakar långvariga problem för hälsan.

Spindlar kan hittas över nästan hela världen, från tropiska till arktiska områden och från vattenmiljöer till bergstoppar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0